Lessen

Les 1

Hoe herken je een VOC-ship?

De voornaamste bedoeling van de VOC was niet om oorlog, maar handel te voeren. Hun schepen moesten zo snel mogelijk van A naar B reizen. Hiervoor waren de schepen meestal kleiner dan oorlogsschepen, maar groter dan normale handelsschepen, vanwege het feit dat zij zich wel moesten verdedigen tegen piraten.

Het soort schip dat de VOC voornamelijk gebruikte was de fregat. Hun meest bekende schip, de Batavia, was zo’n fregat. Een fregat had genoeg ruimte om veel goederen te vervoeren, en voor piraten was een fregat een flinke uitdaging om te kapen. Een VOC-schip kon je meestal herkennen, net als bij de meeste schepen in die tijd, aan hun vlag. Ze droegen de standaard vlag van de Nederlandse Republiek, maar met het VOC-logo erop geborduurd. De oude Hollanders hielden er ook van om hun schepen uitgebreid te versieren en te beschilderen, net als de Franse schepen in die tijd.

De opdracht,

  1. Wat (ver)handelde de VOC qua producten?
  2. Hoelang deedt een schip erover om een vaart naar Azië te maken?
  3. Maak een verslag van de reis van een schip van Holland naar Azië, vermeldt waar het schip allemaal langskomt en waarom ze daar langskomen.

Les 2

Les 2: Wat deed de VOC?

Zoals je al wist, de VOC staat voor Vereenigde Oostinidische Compagnie, zij waren een Nederlands Bedrijf. De VOC was het enige Nederlandse bedrijf dat handel mocht voeren met Azië.

De VOC had een monopolie in Azie, dit had de VOC gekregen van de Staten Generaal. Dit betekende dat de VOC zelf koos hoeveel zij betaalde voor de spullen die ze kochten in Azie. Niet iedereen was hier het natuurlijk mee ens, dus om deze inlanders over te halen besloot de VOC om een handelscontract aan te bieden. Hierin stond dat als de inlanders hun spullen aan de VOC verkochten de VOC ze zou beschermen voor een ander land.

 Trek nu dit stuk informatie nee en beantwoord de volgende 3 vragen met gebruik van deze informatie:

  1. Waar stond de afkorting VOC voor?
  2. Wat mocht de VOC als enige Nederlands bedrijf doen?
  3. Wat deed de VOC om de inlanders van Azië over te halen om alleen maar met hun te handelen?

Les 3

Les 3, Wat maakten de VOC zo beroemd?

In het Rijksmuseum in Amsterdam is een hele afdeling waar schilderijen staan over de VOC. De VOC betekende heel veel voor Nederland, ze hebben Nederland enorm geholpen in de groei en ontwikkeling.

De opdracht,

  1. Hoe is de VOC opgericht?
  2. Hoe is de VOC zo groot kunnen worden?
  3. Zoek op het Rijksmuseum naar “De handelsloge van de VOC in Hougly en Bengalen. Gemaakt door Hendrik van Schuylenburgh in 1665. Dit doek lieten zien hoe de VOC zijn macht en glorie toonde in de andere landen. Beschrijf wat je ziet van linksonder naar rechtsboven.

Les 4

Les 4, type VOC-schepen

In deze les gaan we de schepen die de VOC gebruikte behandelen. In de samenvatting bij de laatste deelvraag kun je hier meer achtergrond informatie van vinden.

De opdracht gaat als volgt,

  1. Ga opzoek naar de verschillende type schepen die de VOC gebruikte. Maak een vergelijking tussen deze schepen. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?
  2. Nu je weet wat type schepen van elkaar verschillen en overeenkomen, schrijf je mening. Wat vindt jij van die schepen?
  3. Maak een korte samenvatting met daarin de conclusie van deze opdracht. Wat heb je geleerd? Wat vond je leu/niet leuk?