Kunst

De relatie tot kunst en VOC ligt dichterbij dan je denkt. Want er zijn talloze schilderijen gemaakt van de VOC schepen en zijn kapiteins. Want waarom zijn er eigenlijk zoveel schilderijen gemaakt van de VOC? Ik leg het je uit.

De VOC had macht en aanzien. Dat heerste ook binnen de VOC. Er waren allerlei verschillende kapiteins en schepen die met elkaar concurreerde. En ze wilde allemaal macht en aanzien hebben. In die tijd werd macht vertoond in schilderijen. Want je had dan iets tastbaars en blijvends, zodat kapiteins over de jaren heen in de geschiedenis voortkomen. Dus kapiteins lieten schilders inhuren om hen schepen te laten schilderen. Naast schepen vroegen ze ook om portretten, interieur en groepsschilderijen.

Ook schilderijen concurreerde daarin met elkaar. Want lichtere kleuren waren duurder dan donkere kleuren. Dus om to the point te komen, hoe lichter het schilderij was, hoe duurder het schilderij kostte. En hoe duurder het schilderij kostte, hoe meer geld je het en dat gaf aanzien als kapitein.

Er is een site met database, staat bij de bronnen op de pagina: “samenvatting” en daar kun je een groot deel schepen zien uit de VOC tijd. Sommige van deze schepen bevatten een foto met een schilderij erop. Aan dat schilderij kun je zien hoe machtig de kapitein en het schip was. Als het geen schilderij heeft kan het niet gevonden zijn of is had deze kapitein niet de luxe om het zichzelf te veroorloven.